fbpx

De paaldans community

De paaldans community

Er zijn vele redenen om van de paalsport te houden. Het zelfvertrouwen dat het je geeft, de fysieke kracht en lenigheid die je daarmee opbouwt, de community eromheen.

De community is onontkoombaar. Vooral bij (inter)nationale wedstrijden zul je merken hoe attent iedereen is. Backstage in de kleedkamers, waar je net terug komt van jouw optreden, of nerveus zit te wachten tot je opgeroepen wordt, en je geen van deze mensen kent die, oh god, allemaal zo veel beter dan jij zijn, zou je een gespannen sfeer onderling verwachten.

Integendeel. Mensen lenen maar al te graag hun glitter en make-up uit aan hun vergeetachtige concurrent. Vrouwen in tranen omdat ze iets vergaten in hun act, worden getroost en verteld dat niemand dit door had en de act nog steeds geweldig was! Is de palenpoetser (persoon die de palen schoonmaakt tussen de optredens) ziek, zul je al heel snel twee mede atleten hebben gevonden die dit wel voor jouw optreden willen doen.

Nu weet ik niet hoe dit is gesteld met andere sporten. Voor paaldansen was ik geen fanatieke atleet, maar ik kan het me moeilijk voorstellen. Wat in ieder geval helpt, vermoed ik, is dat we allemaal hetzelfde hebben doorgemaakt.
Geef je aan dat je op voetbal zit, en iedereen knikt begrijpend, maar vertel op het verjaardagsfeest van je buurvrouw dat je aan paaldansen doet, wees bereid op rare blikken en idiote vragen. Ondanks dat het stigma langzaam verdwijnt, bestaat het nog steeds, en er blijft een drempel om jouw familie en collega’s te vertellen wat je nu precies uitspookt elke maandagavond.

De community kent dit! Ze hebben hetzelfde doorgemaakt. Dezelfde vragen van hun vriend of ze die foto’s liever niet openbaar willen plaatsen. Dezelfde stomme grappen van collega’s en dezelfde opmerking van familie of ze nou niet iets meer kleding aan kunnen doen. Dit zijn de mensen die jouw enthousiasme snappen wanneer je niet uitverteld raakt over jouw nieuwe combinatie en de mensen die zelf ook ooit bij een optreden uit hun helikopter zijn gevallen en niks anders zouden willen dan direct naar huis gaan.

Ga naar een wedstrijd (serieus, doen. Is erg leuk) en kijk hoe iedereen met elkaar omgaat. De doodzieke coach of studio eigenaar die weigerde thuis te blijven en de longen uit haar lijf juicht voor haar studentes. De hele zaal die een hummeltje van zeven aanmoedigt die haar volledige routine is vergeten en nu haar zesde kneeturn trots demonstreert. De atleten die na hun optreden hun concurrentie aanmoedigen en juichen om alle oefeningen.

En de volgende dag? Wanneer iedereen weer thuis is en je vijf nieuwe vriendverzoeken binnenkrijgt van je kleedkamer buddies, en met z’n allen probeert te herinneren welke deelneemster ook alweer die ene deadlift deed en hoe ze daar in ook alweer in kwam. Als het gevoel weer begint te kriebelen en je aan het kijken bent welke andere wedstrijden er aan komen, dan weet je in ieder geval dat je niet zonder vrienden zal zijn in de kleedkamer.

Maurtis Kersten
Docent paaldansen @ Release Academy

Wij zijn heel benieuwd naar jou ervaring met de paaldans community. Laat het hieronder weten en deel je comment.

Stel je de wekelijkse blog op prijs? Deel deze dan op Facebook en andere social media.

1 Reactie

 1. Lisanne

  Waarom paaldansen? Dit is een vraag die mij veel gesteld wordt. Het wordt vaak verkeerd begrepen, maar wanneer ik het uitleg en soms zelfs een foto of filmpje laat zien, krijg ik uiteindelijk veel positieve reacties!

  Ik dans nu bijna 8 jaar bij Release Dance Academy. Ik ben begonnen omdat ik de sportschool zat was en geen idee wat voor sport ik wilde gaan doen, tot mijn collega’s me meenamen naar een workshop paaldansen! Ik was na afloop zo enthousiast dat ik nooit meer ben weg gegaan.

  Maar waarom dan…

  Het is een full body workout, ik train spieren waarvan ik destijds niet wist dat ik ze kon trainen.
  Ondanks dat het een (meestal) individuele sport is, is het echt een teamsport! De groep waarmee je traint helpt elkaar, steunt elkaar en juicht voor elkaar!
  Wanneer ik een nieuwe truc onder de knie heb ben ik zo enthousiast en trots op mezelf!
  Mijn moeder noemde me vroeger een houten plank, nu is ze trots op hoe lenig ik ben geworden!
  Het geeft me rust, even geen werk of andere dingen aan m’n hoofd behalve hoe ik ver ik m’n rug nu weer moet buigen om in de juiste positie te komen haha!

  Zelf ben ik gek op het maken van choreografieën, dansen om de paal, het creëren van een mooie flow en dat allemaal op de maat in combinatie met gave trucs en vloerwerk.. Dit geeft mij zoveel zelfvertrouwen en vrijheid! Wanneer ik dans voel ik me vrouwelijk en sexy, maar daarnaast ook stoer en sterk! Voor mij de perfecte combinatie waardoor ik nog jaren zal blijven paaldansen!

  Nog niet overtuigd? Doe een lesje mee en je begrijpt direct wat ik bedoel!

  Lisanne
  Docente paaldansen @ Release Academy

  Antwoord

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *